// Evenimente

Lansare de carte - Jurnal Rusesc de Anna Politkovskaia


      

  

Luni 29 martie, ora 17:00, la Diverta Magheru, a avut loc lansarea cartii Jurnal rusesc de Anna Politkovskaia, aparuta la Editura Meteor Press.

 

Invitatii care au vorbit despre Jurnalul Annei Politkovskaia au fost: Zoe Petre, Adrian Cioroianu, Bedros Horasangian si Cristian Tudor Popescu.

 

Jurnal rusesc de Anna Politkovskaia a aparut in limba romana la Editura Meteor Press in colectia ISTORIE si este prezenta in toate librariile din Romania.

 

Cristian Tudor Popescu, unul dintre putinii care au avut sansa de a o intalni personal pe Anna Politkovskaia, a marturisit ca aceasta i-a demonstrat ce inseamna sa fii un ziarist adevarat, iar profesorul Zoe Petre a spus ca aceasta carte ar trebui sa provoace un seism comparabil cu cel starnit de cartile lui Aleksandr Soljenitin in anii '80.

 

Anna Politkovskaia – constiinta morala pierduta a Rusiei, cum a fost supranumita – si-a sacrificat  viata pentru idei si idealuri. Lupta acestei jurnaliste de exceptie cu regimul fostului  presedinte Vladimir Putin i-a adus sfarsitul. Pe data de 7 octombrie 2006  ; (de ziua de nastere a lui Vladimir Putin) Anna Poliktovskaia a fost gasita impuscata in liftul blocului in care locuia. Sunt banuiti patru agenti ai serviciilor secrete rusesti (faimosul FSB),  al caror proces treneaza de 4 ani. Nu sunt semnale ca asasinii vor intra in inchisoare.

 

La momentul asasinatului, Jurnalul Annei Politkovskaia era pregatit pentru tipar. Nu a mai apucat sa vada cartea, care a  aparut postum si a fost tradusa in limba engleza.

 

 

"Ma gandesc ca undeva, de-a lungul traseului, in intuneric, urmeaza in mod evident sa fiu ucisa", scrie Anna Politkovskaia in Jurnal rusesc.

 

 

Despre carte:

 

Intr-o Rusie corupta si subordonata Kremlinului, oamenii indezirabili sunt lichidati. Birourile ziarelor de opozitie sunt incendiate sau aruncate in aer. Opozitia este marginalizata si redusa la tacere. Alegerile sunt fraudate. Justitia este aservita puterii. Martorii incomozi dispar. Drepturile omului sunt calcate in picioare. Actiunea asa-zisa „impotriva terorismului” se transforma intr-un masacru. Oameni si copii nevinovati platesc cu viata o politica de reprimare, autoritara, insensibila la consecinte si incapabila sa-si asume responsabilitatea.

 

Acesta este tabloul realist al Rusiei din timpul administratiei lui Putin, pe care Anna Politkovskaia il zugraveste in Jurnal rusesc. Cartea incepe cu alegerile parlamentare din 2003 si analizeaza evolutia politica si sociala a Rusiei pana la sfarsitul anului 2005.

 

 

Despre autoare:

 

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru ziarul rus Novaia gazeta, fiind recompensata cu multe premii si distinctii pentru activitatea sa literara si jurnalistica.

 

Este autoarea cartilor Rusia lui Putin, aparuta la Editura Meteor Press,  A Dirty War (Un razboi murdar) si Nothing but the Truth (Doar adevarul).

 .: Cosul meu
shopping_cart

Aveti 0 carti in cos, in valoare de 0 RON.

 .: Newsletter

Oferta Biblioteca

PARTENERI

Facebook Twitter LinkedIn